Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängda polishus förbättrar ekonomin endast marginellt

Annons

EEn grupp inom polisen har tittat på möjligheten att försöka nå en budget i balans genom att hitta besparingsalternativ. Polisens verksamhet består till 80 procent av personalkostnader. I resterande procent ryms lokaler och utrustning.

Minskning av lokaler (polishus) är det besparingsalternativ som utretts. Förslaget som ska presenteras i polisstyrelsen innebär att nio polisstationer blir kvar. Skulle det här förslaget genomföras kommer effekten av besparingen inte att på långt när täcka årets väntade underskott på 20 miljoner kronor. Att stänga polishus skulle därför inte innebära någon fullständig lösning på ekonomin.

Alla kommuninvånare i Dalarna betalar skatt och alla bör naturligtvis ha poliser med lokal anknytning. Enligt vår moderata uppfattning är det nödvändigt att socialdemokraterna i regeringen tar sitt ansvar.

Regeringen talar med kluven tunga när man samtidigt pratar om att fler poliser ska anställas men inte vill tillskjuta tillräckligt med pengar till den polisverksamhet som vi så väl behöver.

Ett problem som polisledningen måste greppa bättre är att alltför få poliser tjänstgör på kvällar och nätter. Av cirka 400 poliser är endast 15 tillgängliga för yttre tjänst på våra gator och torg en lördagskväll. Genom att anställa nya, friska krafter ökar möjligheten till att fler poliser kommer att vara ute på våra gator och torg, där vi bäst behöver dem.

Alla kommuner i Dalarna ska ha väl rustade poliser som tjänstgör framför allt på kvällar och nätter.

I en debattartikel skriver Peter Hultqvist och Inga-Britt Kronäs-Samils att det ska finnas en närpolisorganisation i varje kommun.

Närpolisreformen innebar ursprungligen en omfattande polisverksamhet inom varje kommun men hann egentligen inte komma i gång förrän svårigheterna att rekrytera polis till organisationen försvårades. Det berodde på att den socialdemokratiska regeringen la besparingskrav på polisen som innebar att polisutbildningen las ner under något år.

Vi moderater tycker nog att det blir mycket konstigt att blanda in närpolisbegreppet som debattörerna gör i sin artikel samtidigt som man säger att budgeten måste hållas.

Polisverksamhet är en kärnuppgift för staten. För oss moderater är polisverksamhet prioriterat. Det är ett område dit våra skatter ska gå. Med en utveckling av en allt grövre kriminalitet är det nödvändigt med en väl fungerande polis för människors trygghet.

ULLA OLSSON, BENGT ANDERSSON

Mer läsning

Annons