Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängda lekplatser och oklippt gräs

Annons

Parkförvaltningen har sedan i slutet på 80-talet lagt ut parkskötseln på entreprenad. Det enda område förvaltningen skött själv är inne i centrum. Avtalen med entreprenörerna omfattar fyra skötselområden och brukar vara treåriga med option på förlängning ett par år till. Kostnaden per år ligger på 3,5 miljoner kronor. Förvaltningen tyckte priset var facilt. Men så brukar det vara när entreprenörer vill slå sig in på marknaden.

- Det har gynnat parkförvaltningen, säger Helen Lott.

I slutet av oktober löper alla avtal ut och parkförvaltningen har begärt in anbud för kommande period. När de väl kom in översteg de förvaltningens vildaste fantasier eftersom priset har stigit med omkring 1,5 miljon årligen.

Bara tre entreprenörer har lämnat anbud och ingen har lämnat på alla fyra områden.

- En sådan kostnadsökning klarar vi inte. Och det finns ingenting att spara på här, säger Helen Lott.

Får förvaltningen inget ökat anslag står man inför att behöva dra ner ytterligare på skötseln.

- Vi har redan i dag så låg standard att det nätt och jämnt kan kallas skött på vissa håll, säger hon.

Om skötseln sänks kan det innebära att ingen gräsklippning alls sker i bland annat Kålgården, Britsarvet, Åsbobacken, hela Tisken- och Slussenområdet och ute i Hälsinggården, Hälsingberg och Hosjö.

- Och vi vill ju egentligen höja standarden. Folk vill ha uppröjt för att kunna gå tryggt och lekplatserna behöver rustas. Men det kan vi glömma om vi inte får mer pengar, säger Helen Lott.

I dag ska tekniska styrelsen diskutera pengaproblemen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons