Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd skola sparar miljoner

Annons

Det har från allmänheten ifrågasatts om kommunen egentligen tjänat något på att stänga skolan i Åsen. Därför har en begäran kommit om en redovisning. Redovisningen gavs under allmänhetens frågestund vid måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde.

Skolchef Stefan Linde har gjort utredningen och han säger till tidningen att han räknat lågt. Då har han ändå kommit fram till att kommunen under läsåret 2003-2004 kunde spara 1 145 000 kronor genom att stänga i Åsen.

Läsåret 2004-2005 blir besparingen ännu större, nämligen 1 387 000 kronor.

- Hade vi inte stängt skolan i Åsen utan drivit den vidare, hade det krävt ventilationsarbeten beräknade till en kostnad av tio miljoner kronor. Den investeringen har jag inte tagit med i redovisade besparingar, men om de hade utförts skulle de ha belastat tre läsår med vardera drygt tre miljoner kronor, berättade Stefan Linde före fullmäktigesammanträdet.

Åsens skola kostade kommunen 600 000 kronor i drift 2003. År 2004 var driftskostnaden reducerad till 200 000 kronor och hittills i år har kommunen betalat en elnota på 13 000 kronor.

- Det beror på att Åsens by har tagit över och driver gymnastiksalen och bastun som ryms i den mindre skolbyggnaden. Hittills har kommunen betalat elnotan och jag vet inte hur det blir i framtiden.

- I det större skolhuset har man klippt vatten och värmetillförsel och byggnadens vidare öde känner jag inte till. Jag vet bara att Åsens by inte vill överta den, sammanfattar Stefan Linde.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons