Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd för all framtid

Annons

När jag tidigt en morgon slog upp Södrans insändarsida, fastnade ögonen på en bild av Hedemora polisstation. Inte så underligt kanske, eftersom polisens verksamhet eller snarare nedlagda verksamhet dagligen diskuteras livligt bland kommuninvånarna.

Det var min gode vän Lars-Evert Söderqvist, som med stor oro visste berätta, att polisstationen på nytt skulle stängas helt i sommar trots den ökade kriminaliteten.

Men justitieministern Thomas Bodström hade ett par veckor tidigare med stolthet påpekat i denna tidning, att Dalarnas poliskår under senare tid ökat med 8,5 procent.

Trots dessa procent har vår polisstations öppethållande varit den lägsta på åtminstone 50 år. Men det glömde Bodström naturligt nog att berätta. Var finns de 8,5 nyexaminerade procenten? Inte i Hedemora i alla fall!

Ett anslag på porten att stationen är stängd på obestämd tid, redan från första april. Kanske var stängningen ändå bara ett godmodigt aprilskämt?

"Den skrattande polisen" från låten med samma namn skulle nog komma ut genom dörren och ropa "April, april, vi håller öppet några år till!" Men nej! Det ekade inte ens tomt därinne i polishuset.

Obestämd tid betyder säkerligen stängt för all framtid.

Herr länspolischef! Det känns kränkande för oss alla i kommunen, att vår polisstation gång på gång utsätts för neddragningar.

Även om polisväsendet är statligt, måste täta diskussioner föras med företrädare för kommunen? Är vårt kommunalråd vidtalat? Hon brukar vara en kvinna på alerten.

Den som inte har bil, får nu ta bussen till Avesta för att begära nytt pass eller lämna en cykel, som hittats i ett dike. Transporterar bussar upphittade cyklar nu för tiden?

Med god vilja bör polisstationen som ett minikrav kunna vara öppen några timmar i veckan. Det ska en länspolischef kunna klara av, även om vissa omplaceringar blir nödvändiga.

Hur kunde polisstationerna till och med vara nattöppna förr i världen?

Fotpatrulleringen dag som natt betraktades då som det viktigaste i polismannatjänsten.

Och du Bodström! Sluta med att ständigt tala om hur mycket pengar polisen får av staten. Det kanske är riktigt, men används de verkligen på rätt sätt? Du måste förstå, att Hedemoraborna har blivit ytterst klentrogna, när det gäller polisverksamheten i kommunen.

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons