Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng inte Gonäs bibliotek

Annons

Vi är förskräckta över de planer som tydligen finns och presenterats i pressen om stängning av Gonäs Bibliotek.

Hur kan ni ens tänka tanken?

Gonäs bibliotek är en tillgång för hela bygden. Glömmer bibliotekschef Helene Lis att även Blötberget omfattas av biblioteksservicen?

Gonäs bibliotek är innehållsrikt, böcker, tidskrifter, cd-skivor, kassetter och filmer; allt för att tillgodose smak och behov hos alla från dagisbarn till pensionärer.

Bibliotekschefen framhåller vikten av att barn redan i tidig ålder vänjer sig vid att besöka biblioteket. Det är precis det som sker vid Gonäs bibliotek där Maja ordnar sagostunder för dagisbarnen.

Skolbarnen uppmuntras att i bildens form förmedla läsupplevelser. Bilderna sätts sedan upp på skärmar för att besökare ska kunna ta del av barnens teckningar. Även teaterupplevelser kan barnen få på Gonäs bibliotek.

Man skulle kunna tro att allt detta som nämnts ovan skulle kosta skjortan, men den summa det rör sig om är 21 000 kronor. Årshyran är 16 000 och det årliga bokanslaget 5 000 kronor. Personalkostnaden motsvarar 25 procent av en heltidstjänst, vilket ju är en droppe i havet.

Det är en mycket kostnadseffektiv verksamhet.

Som jämförelse kan nämnas att fyrverkeriet på Hammarbacken nu i augusti kostade 15 000 kronor enligt vad vi kunde läsa i pressen. Det verkar som kulturförvaltningen silar mygg, men sväljer elefanter.

Kulturen är till för alla medborgare i kommunen. Gonäs bibliotek tillgodoser det behovet med råge.

Värna om Gonäs bibliotek. Bryt inte en 80-årig epok av biblioteksverksamhet.

BERIT LINDBERG OCH BERIT CARLSSON

Mer läsning

Annons