Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäms på miljoner

Annons

Den mångåriga tvisten mellan Färdighus och Tomoku Hus har övergått i ett nytt prestigeladdat kapitel. Just nu pågår förberedelserna som bäst inför kommande tvisteförhandling mellan företagens advokater i Mora tingsrätt.

Tomoku Hus anklagas, liksom tidigare, för att ha kopierat ritningar i samband med köpet av Insjöhus konkursbo och för att därmed ha gjort intrång i Färdighus upphovsrätt.

Men den här gången går Färdighus ytterligare ett steg och menar att Tomoku Hus, i samband med köpet av konkursboet, också övertog skyldigheten att betala försäljningsprovision - något som i så fall inte skett sedan 1991. Färdighus grundar sina krav på den hovrättsdom som föll i målet 1999.

Mångmiljonkraven rubbar inte Tomoku Hus vd, Teuro Hakata, som är fast besluten att inte träffa en förlikning med Färdighus.

- Alltihopa är grundlöst, säger han och fortsätter:

- Vi skulle aldrig köpa Insjöhus om vi var tvungna att betala provision. Och skulle det vara så kan det tyckas märkligt att Färdighus inte har krävt provision av oss tidigare.

Färdighus kräver också ersättning för den skada som orsakats av upphovsrättsintrånget. Företagets advokater beräknar skadeståndskraven utifrån Tomoku Hus smått fantastiska försäljningsutveckling sedan början av 90-talet.

"Tomoku Hus faktiska försäljning utgör en god indikation på storleken på den försäljning som Finnbohus skulle ha haft om tillverkningen skett vid Insjöhus", skriver företaget.

Den uteblivna provisionen för åren 1991-2002 beräknas till 113 529 004 kronor.

Eftersom Färdighus förlorade den förra rättsprocessen dömdes företaget att betala Tomoku Hus rättegångskostnader på två miljoner kronor. Pengarna har ännu inte betalats och Teuro Hakata tvivlar på att företaget någonsin får igen för sina utlägg.

- Vi måste acceptera svensk rätt, men för mig är det lite främmande att man kan göra hur många stämningar som helst utan att betala det man är skyldig.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons