Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stampa takten med jubileumslag

Annons

Rättviks Spelmanslag har över 100 medlemmar och ungefär hälften av dem är aktiva. Spelmännen är från cirka 30 till 90 år. Laget har fler spelledare och många spelningar.

- Spelmanslaget har aldrig varit så aktivt som nu, mer livaktigt än under folkmusikvågen på 70-talet. Återväxten är också tryggad. Barn-och ungdomsverksamheten är omfattande i Rättvik. Jag är inte orolig inför framtiden, säger Gunnar Kajmats, ordförande för Rättviks Spelmanslag.

- Inför varje sommarsäsong tränar vi in ett nytt konsertprogram. Vi gör flera konserter, bland annat i Rättviks kyrka, men i huvudsak spelar vi dansmusik.

- Vi känner oss efterfrågade och är ofta inbjudna att spela, inte bara i Sverige utan även utomlands. Förra året var vi till exempel i Minnesota. I sommar kommer gäster från Minnesota och hälsar på oss.

I sommar firar Rättviks Spelmanslag 60 år och det firas bland annat med en fest och en ny cd.

- Vi har plockat ut några av våra favoritlåtar som tidigare inte finns inspelade. Valser, schottis, hambo och naturligtvis många polskor. I kväll spelar vi dem i Västbergs bystuga och då vill vi att publiken är med oss och hjälper oss hitta rätt takt och ton i låtarna, säger Gunnar Kajmats.

Inspelningen sker i slutet av månaden och den färdiga cd-skivan släpps i början av juni.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons