Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfullt och traditionellt i Smedjebacken

Annons

Smedjebackens manskör, under ledning av Staffan Carlsson, hjälpte till att beveka våren från Bellmansgårdens trappa i Smedjebacken. Sköna toner som ingen vårvärme borde kunna motstå, kompletterades för säkerhets skull med braständning på Herosfältet en stund senare och uppslutningen av vårlängtande var stor.

Till tonerna av "Se hur härligt majsol ler" sänkte sig skymningen över Hembygdsgården i Smedjebacken. På tunet framför Bellmansgården samsades många om utrymmet för att tillsammans kunna njuta av de vårinbjudande melodierna.

- Nu ska vi sjunga en ny låt, som heter Vårstämning, retades manskörens ledare Staffan Carlsson inför framförandet av en klassisk vårvisa.

- Jag tror aldrig vi har uppfört den förut - men eftersom vi kan uppföra oss, så ska vi uppföra den nu!

På fältet intill Herosvallen förberedde sig Ronny Johansson och Tage Hägerman för en insats med något ovanliga verktyg.

Med en antik brandspruta fylld med bensin närmade sig Johansson den stora brashögen. Hägerman hade med sig blåslampan med texten "Primus".

- Jag är Primus motor, skojade han, medan Ronny Johansson funderade över om det nog inte måste vara premiär för brandsprutan i rollen som braständare.

- Och jag är första brännare, konstaterade Tage Hägerman, medan lågorna slickade björkris och annat brännbart innan hela valborgsmässoelden strax skickade stora flammor mot skyn.

Många hade samlats för att se brasan tändas, men om sanningen ska fram satt stora delar av publiken kvar i sina bilar och vågade sig inte riktigt ut i råkylan på fältet.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons