Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfullt med Barbro

Annons

Precis som gamla tiders "kura skymning".

Så kan man sammanfatta tosdagskvällens träff med Barbro Gummerus på Grängesbergs bibliotek, en del av bibliotekets "Kulturmix".

20-talet personer kom för att lyssna till, och samtala med, författarinnan och det betecknar Moa Borén, kulturassistent, som en bra siffra med tanke på konkurrensen från Riksteaterns "Grottmannen" samma kväll.

De som kom fick en verkligt fin upplevelse i den myshörna där Barbro samlat sina lyssnare och goda vänner runt sig.

Bland annat läste hon ur sin "Eremiten", en fin skildring från bygden som sprang fram ur en skogspromenad i Djupdalen där hon plötsligt hittade en liten stuga. Hon fick veta att en eremit en gång bott där, ett faktum som satte hennes fantasi i rörelse och som resulterade i en av hennes bästa böcker.

Med utgångspunkt från den muntliga traditionen skapade hon sedan sin egen eremit, en personlighet som gav upphov till en hel del spekulationer om den litterära förlagan.

En och annan tyckte sig genomgående se en ren dokumentation, vilket - menar Barbro - är att betrakta som ett gott betyg för författaren.

I fortsättningen är det tänkt att även Grängesbergsborna ska få sin beskärda del av Ludvikabibliotekets "Kulturmix" varje termin. Tisdagskvällens program gav onekligen mersmak.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons