Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stamnäten förstärks

Annons

Svenska Kraftnät och norska Statnett planerar nu för att bygga en ny 10 mil lång 400 kilovoltsledning mellan Järpströmmen i Jämtland och Nea i Norge.

Elförbrukningen i Mittnorge väntas öka kraftigt de närmaste åren. Ökad överföringsförmåga är nödvändig för att trygga elförsörjningen i området.

I dag finns en 275 kilovoltslinje mellan Järpströmmen och Nea vilken byts ut och detta ökar överföringsförmågan mellan länderna med 200 megawatt.

Svenska Kraftnät planerar också för en ny 400 kilovoltsledning från Hallsberg till Malmö.

Svenska Kraftnät undersöker en lämplig teknisk konstruktion och sträckning för ledningen.

- Vi överväger om ledningen ska byggas för högspänd likström, HVDC, i stället för växelström som stamnätet i övrigt, säger Svenska Kraftnäts Mårten Norgren.

Vid planeringen av sträckningen för den nya ledningen kommer Svenska Kraftnät att försöka samlokalisera den med andra kraftledningar och vägar. Undersökning av lämpliga sträckningar kommer att påbörjas inom kort.

En förstudie som översiktligt beskriver de olika alternativen beräknas vara klar under hösten 2004 vilket också är fallet med den nya Norgeöverföringen.

Hallsberg-Malmö är en direkt följd av det stora strömavbrottet i södra Sverige och östra Danmark i höstas. Nätet behöver förstärkas.

På den danska sidan väntas inom kort beslut om HVDC-kabeln under Stora Bält som Danmark vill bygga för att öka säkerheten efter strömavbrottet. Kraftnätsbolaget i västra Danmark, Eltra och norska Statnett förbereder bygget av en fjärde HVDC-kabel i Skageraksystemet i den händelse att Norges regering under sommaren säger nej till NorNedkabeln mellan Norge och Nederländerna.

Våren 2005 planerar Svenska Kraftnät och Fingrid att fatta beslut om det ska bli en andra HVDC-kabel mellan Forsmark och Rauma i Fenno-Scansystemet, vilken behövs för att Finlands nya kärnkraftverk ska kunna köras optimalt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons