Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stammare kräver fler logopeder

Annons

Det finns för få logopeder och av dessa är endast en bråkdel specialiserade på stamnings-problem.

Det menade man från Dalarnas Stamningsförenings sida när man på fredagen uppmärksammade Internationella Stamningsdagen i Kupolen.

En procent av landets vuxna och fyra procent av Sveriges barn lider av stamning i någon form. Således är problemet större än vad man först kan tro.

Trots detta så finns det i Sverige en mycket stor brist på logo-peder vilka är specialiserade just på stamningsproblematiken.

Dessutom har lärarna alltför lite kunskap om hur de ska bemöta barn som lider av stamning. I slutändan bidrar detta till missuppfattningen att den som stammar lider av psykiska eller fysiska eller är nervöst lagd. Något som alltså är fel.

- Allt detta tillsammans gör att såväl stammande barn som vuxna inte blir bemötta på samma villkor som andra, säger man från Dalarnas Stamningsförenings sida som genom informationsdagen i Kupolen vill sätta fokus på detta problem.

Syftet med dagen är att få bort alla myter och oklarheter runt stamning och försöka ge dessa frågor en högre prioritet än vad fallet är i dag.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons