Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stålmän från Indien på besök

Annons

J.P. Singh och Surinder Dewan från Indiens stålministerium har i veckan besökt Triple Steelix och forskningsinstitutet Mikrab i Borlänge.

- Indien har en kraftigt växande stålsektor med ett stort antal mindre ståltillverkare som finns organiserade i fem olika kluster runt om i Indien, berättar Lars Hansson, Triple Steelix.

Triple Steelix är ett samarbete i Bergslagen, mellan politiken, näringslivet och forskningen. Stålets branschorganisation Jernkontoret har tagit initiativ till det hela.

Det indiska besöket kan vara början på ett framtida samarbete, och indierna har visat stort intresse för svensk teknik för att spara energi och miljöfrågor.

- Totalt finns 2 000 små ståltilllverkare med en sammanlagd produktion på 20 miljoner ton per år, ungefär fyra gånger mer än vad som tillverkas i Sverige, berättar Lars Hansson.

Singh och Dewan ansvarar för ett projekt som finansieras genom FN och Världsbanken. Syftet är att utveckla stålföretagen genom energibesparing och miljöförbättringar.

Indierna hade nosat upp Borlänge och Triple Steelix på internet och ordnade ett besök.

- För att utbyta erfarenheter om hur man arbetar med att utveckla kluster för stålindustrin. Samtidigt har man besökt även Metallurgiska forskningsstationen i Luleå och HB Wicon i Fagersta.

De indiska besökarna fick också tillfälle att se svensk stål- produktion hos SSAB Tunnplåt och Outokumpu Stainless liksom verksamheten hos Folke Perforering.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons