Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallet en populär mötesplats

Annons

Hästen är lantbrukets femte största inkomstkälla och växer i betydelse inom fritidssektorn. I Säter ger hästen många unga människor, de flesta unga flickor, individuell utveckling och social träning.

Säterbygdens ridklubb har cirka trehundra medlemmar och är inne på sitt 35:e år. Verksamheten bedrivs med ridskolechefen Pernilla Karlsson i spetsen. Bakom Pernilla står en hel stab med unga krafter för att hålla igång verksamheten.

- Vi har nybörjarkurser och erbjuder en utbildningsplan i elva steg. Målet är att alla som går igenom utbildningen ska klara av att sköta en häst, säger Pernilla Karlsson.
De flesta rider en gång i veckan. Några av dem är så kallade "hästtjejer" som betalar en del av sin ridning genom att jobba i stallet. Det var så det började en gång för Pernilla:

- Stallet är en plats där jag själv hängde som ung tjej. Det är ju öppet 365 dagar om året. Även på julaftonens morgon är det öppet här.

Pernilla mötte sina första hästar i Uppsala där hon är uppväxt. I dag har hon ett lantbruk i Säter tillsammans med sin man där de föder upp köttdjur. Pernilla är ett levande bevis på vad en gedigen hästutbildning kan ge.

Erika Sjöholm, 18 år, Säter, har ridit i tio år och har hela familjen engagerad i ridklubben. Både mamma och systern Petra rider medan pappa är verksam inom tränings- och tävlingskommittén.

Erika går på gymnasiets ekonomiprogram i Borlänge. Hon är klar med en trestegs-kurs inom ridsporten och är ungdomsledare i ridklubben. Men om hästar ska bli hennes jobb i framtiden är osäkert.

Ridklubben fungerar som en stor ungdomsgård. Här samlas de minsta tjejerna direkt efter skolan för att rida sina lektioner medan de äldre kommer senare beroende på vad de ska rida.

- Vi har talat med kommunen om att få en fritidsledare knuten till klubben. Men kommunen har svårt med resurserna. I dag får de minsta barnen vara ensamma några timmar på eftermiddagarna, säger Pernilla.

Just den här dagen får några äldre ryttare hjälp av en specialist på dressyr. En annan ryttare är på väg ut med en häst för att njuta av det vita landskapet. Ljudet av hästens broddar ekar i stallet. Klubbens stora eldsjäl veterinären Torkel Östman tittar in för att höra hur hästarna mår.

- Torkel är en klippa i vår verksamhet och det har han varit i många år, säger Pernilla.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons