Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställer ut akvareller i naturskön miljö

Annons

Utsikten från Trollnäs pensionat över Svärdsjön och Trollnäs sandstrand är en inte illa vald plats för Tore Östbergs utställning. På söndag öppnar han upp för allmänheten att ta del av hans konst.

- Det är mestadels akvareller, eftersom jag arbetat mest med det de senaste åren, säger Tore, som är mitt uppe i att ställa tavlor på plats när vi träffar honom.

Motiven kretsar kring djur och natur. På landskapsbilderna ser vi många kyrkor och gammelgårdar.

- Kyrkor är populära, jag har gjort kyrkor i alla möjliga och omöjliga vinklar och variationer, det börjar bli svårt att hitta nya infallsvinklar, berättar Tore.

Det märks att måleriet ligger honom varmt om hjärtat. Så har den också traditioner inom hans släktled. Hans far var konstnär och penslarna hamnade tidigt i Tores händer. Konsten har alltid varit en bisyssla. Men nu som pensionär har Tore möjlighet att ägna den all tid han vill, tillsammans med rollen som spelman i Svärdsjö spelmanslag. Bland annat leder han kurser i akvarellmålning.

- Det tycker jag är jättekul, speciellt att det är en sådan spridning på åldrarna, mellan 15 och 70. Det är mest damer, eftersom herrarna verkar vara lite fega av sig, säger Tore med det skratt han alltid har så nära till.

Rutinerad akvarellmålare som han är, finner han ett nöje i att experimentera med olika tekniker för att få fram intressanta variationer och effekter. Bland annat använder han vatten, stearin, salt och tusch. Han visar upp ett exempel där han använt mycket vatten i färgerna, så att motivet får en blommig och upplöst karaktär.

- Se vilken annorlunda bild. Man lär sig och delar tips med kolleger. Det finns en tjusning i att utveckla sina uttrycksmöjligheter.

Utställningen börjar nu på söndag och håller på en vecka.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons