Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ställ champagnen på kylning"

Annons

Tidningen Dagens Nyheter, gjorde i går ett i Sverige och delvis i Norge uppmärksammat avslöjande som kablades ut i tv, men internationellt fick konkursnyheten knappt någon uppmärksamhet.

DN påstod att ABB:s ledning för första gången varnat för att asbestmålet i USA kan driva bolaget till konkurs om en lösning drar ut på tiden.

Men ABB:s koncernchef, Jürgen Dormann, har tidigare i intervjuer i internationella medier under våren sagt samma sak.

Det nya är att konkurshotet satts på pränt i ett så kallat F-20-dokument som lämnats till den amerikanska Finansinspektionen (SEC).

"...Om vi inte kan minska vår skuldsättning, kan vi bli oförmögna att möta våra åtaganden i tid och kan därför bli oförmögna att fortsätta enligt fortlevnadsprincipen".

Asbestmålet ligger nu hos en konkursdomare i Delaware, dit ABB just lämnat in kompletterande information om sitt förslag till en uppgörelse.

Att det just nu är mycket mediastorm tar luttrade ABB-anställda numer med en axelryckning.

- Om ABB går mot konkurs så överlever vi i alla fall i Ludvika. Vi inom High Voltage Products i Ludvika går bäst inom hela ABB-koncernen och vi kanske till och med slår fjolårets rekordförsäljning. Vi har läst om konkurshot, om att vi ska säljas ut.

- Ludvika är det sista som läggs ned, säger en ABB-anställd som struntar i vad det står på firmaskylten.

- Fast det var lite kul att läsa koncernchef Jürgen Dormanns veckobrev, där han pratar om att asbesthotet snart är historia, säger den ABB-anställde.

NLT kontaktar informationschef Anders Sörman för att få klarlagt om Dormann uppmanat de anställda att ställa champagnen på kylning?

- Jag tror nog att våra anställda läst det Dormann varit noga med att betona, att det ännu inte är dags att korka upp flaskan och skåla för ABB:s framtid.

- Det finns med en brasklapp om att ABB lämnat in de kompletterande upplysningar som domaren begärt för att gå vidare med målet.

- Dormann konstaterar också att det inte är några svårigheter att lämna den begärda informationen. Det är i denna information som DN hittade det som fyller media i dag. Men visst är ABB hotat om det drar ut på tiden.

- Men Dormann hoppas på att den kylda champagnen snart ska korkas upp, budskapet internt är att koncernledningen ser positivt på framtiden, säger Anders Sörman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons