Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stålbadet väntar

Annons

Under den nu inledda valstriden kommer det svenska folket att få uppleva ett apspel av dem som har att strida för sin valseger. Det kommer ett spel för allmänheten där politikerna låtsas sträva efter att vinna valet, men i verkligheten ligger en dold vilja att säkert gå förlorande ur striden.

Det förhåller sig så att den som nu vinner valet har att möta det stålbad som Kjell Olof Feldt på sin tid siade om. Sjukvården, åldringsvården och arbetsmarknaden måste förändras i grunden. Det kommer att kosta mycket pengar och stora försakelser. Fler arbetade i vården och upprustning av de sjukhus som i dag raseras.

Det svåraste blir att balansera det faktum att en polsk arbetare är nöjd och glad åt en timpenning på tio kronor medan en svensk inte är nöjd fastän han tjänar mer än 100 kronor per timme.

Dessutom kostar denne lika mycket i avgifter för arbetsgivaren. Det blir billigare att köpa tjänster från Kina och öststaterna. Där kommer stålbadet, och facket måste börja tänka i andra banor.

Politikerna vet att den som nu tar över makten mister den inom ett år då stålbadet måste genomföras och, oavsett vilken makt som tar över, så kommer de inte till ett dukat bord som det sades då borgarna vann valet senast.

Detta berättade en kompis från beredskapstiden som jag mötte vid ett av mina veckobesök hos livsmedelshandlaren. EU är början till nästa världskrig sade kompisen och drog iväg till hemmet i kommunens yttersta hörn. Jag återger härmed profetian.

RUNE GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons