Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål vill ha teknikcollege till Ludvika

Annons

I skolplanen står den stolta målsättningen inskriven "tillsammans bygger vi Sveriges bästa skola".

VBU-läraren och c-politikern Mauritz Bropetters sa att VBU kommit långt:

- Vi anställda känner att vi arbetar på en mycket bra skola.

Kommunalrådet Stål antog ensidigt på fullmäktiges möte en offert från svensk industri. Stål sa under debatten att det kanske var att sikta lite högt om man skulle försöka att göra Ludvika till en universitetsort:

- Högskola i all ära, sa Stål och pratade sig istället varm för att börja lite längre ned i åldrarna att VBU-skolan skulle nappa på Teknikföretagen och fackens idé om att försöka göra Ludvika till ett av 20 föreslagna teknikcollege på gymnasienivå i landet.

- Vi har i Västerbergslagen goda förutsättningar med vår industriella bas. Jag hoppas att vi kan bli aktuella för ett teknikcollege.

Sveriges första teknikcollege har startat som pilotprojekt i Mälardalen. Bergslagen och Mälardalen är ett par av Sveriges främsta industriregioner och bristen på arbetskraft är ett problem för företagen påpekar Stål. Stål hoppas på att ett teknikcollege skulle bidra till att fler i stället för färre elever söker till industriutbildningarna. Det skulle bli ett bra komplement till ABB Industrigymnasium.

Ett teknikcollege är inte bara till för Spendrups, GIA, ABB, Seco Tools, Morgårn och Fundia utan kan också stärka regionen med Borlänge och Falun menar Stål som anser att det är av vikt att tidigt markera intresset.

I industrins offert till Sverige som teknikföretagens chef, förre chefen för ABB i Ludvika Anders Narvinger släppte i veckan på tekniska mässan så är teknikcollege bara en del av offerten som också omfattar andra satsningar på utbildning, forskning, innovationsstöd till nya och växande företag.

NLT har inte nått Anders Narvinger för hans kommentar, men teknikföretagens informationsdirektör Jonas Cohen välkomnar kommunalrådet Roger Ståls snabba reaktion även om den i sig inte automatiskt gör Ludvika till en kommande plats för ett teknikcollege.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons