Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal vapnen och brände ner huset

Annons

Larmet om branden kom först vid tiotiden på förmiddagen. En förbipasserande bilist upptäckte att det rykte och att det gamla huset var borta.

Då brandkårerna från Sälen och Transtrand kom till platsen en halvtimme senare var det bara eftersläckning som återstod. I den rykande ruinen var det bara murstocken som stod kvar.

Men ganska snart stod det klart att det fanns mystiska omständigheter kring branden.

Mannen, som äger och bor i huset, har varit aktiv skytt och jägare och han ägde tolv vapen som han förvarade i ett vapenskåp i stugan. I ruinerna påträffades skåpet med nyckeln i låset, och vapenskåpet var länsat.

Sju kulgevär, tre hagelgevär och två pistoler hade funnits i vapenskåpet. De flesta var fullt brukbara och livsfarliga i orätta händer. Polisen befarar att vapnen kan komma att brukas i brottslig verksamhet.

Några av vapnen var antika samlarvapen. I bygden har det varit väl känt att mannen haft flera vapen.

I och med att vapnen stulits väcktes också misstankarna om att branden, som totalförstörde stugan, anlagts av tjuven eller tjuvarna för att bränna upp spåren efter inbrottet.

Den nedbrunna stugan ligger ensligt vid Långtjärn i Sörsjön. Det är den sista gården på västra sidan av älven innan vägen försvinner norrut bort i skogen och mot fjället.

Gården bebos av en man i 85-årsåldern. Han har på grund av sjukdom varit hemifrån den senaste veckan och gården har då stått mer eller mindre utan tillsyn.

Exakt när branden började är det ingen som vet. En granne som bor mittöver älven berättade att han strax före halvsjutiden på morgonen hört en explosion som påminde om en dynamitsmäll.

Det var troligen en gasoltub som exploderade i det då redan brinnande huset. En sprängd gasoltub hittades av polisen i brandruinen.

I övrigt var det ingen som gjort några iakttagelser kring huset och branden. Ingen hade märkt något förrän huset redan hade brunnit ner till grunden.

- För oss var det bara att konstatera att här hade det brunnit klart då vi kom fram, konstaterade räddningschefen Åke Ström.

Polisen kunde säkra en del färska spår på gårdsplanen, spår som vittnade om att det varit någon människa på platsen under de senaste timmarna, sannolikt i anslutning till branden och inbrottet. De spår som påträffats är av arten att de kan binda en gärningsman till platsen.

Den tekniska undersökningen av brandplatsen kommer att fortsätta av polisens experter som ska genomsöka brandruinen. Men allt talar för att branden på något sätt har varit anlagd. Polisen arbetar efter nu med hypoteserna mordbrand, vapenstöld och grov stöld genom inbrott.

För husägaren var branden en stor tragedi. Hela hans hem och i stort sett alla hans tillhörigheter försvann i lågorna.

Om det är något mer än vapnen som stulits är det av förklarliga skäl ingen som kan säga - annat än tjuven.

- Vi är tacksamma för att få in tips om någon sett något som kan sättas i samband med mordbranden och vapenstölden i Sörsjön, säger polisinspektör Leif Ahlkvist som utreder stölden och mordbranden.

Att rikslarm gått ut innebär att larmet går ut skriftligt till polisens alla enheter i Sverige.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons