Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål uppvaktar Sahlin

Annons

- Vi vill ta upp frågan om forskning och utveckling inom elkraftsindustrin och speciellt utvecklingen vad avser High Voltage Valley, framhåller Stål inför träffen.

Det var i julas som regeringen med Mona Sahlin i spetsen ställde sig bakom forskarbyprojektet High Voltage Valley, men då kom inte det forskningsanslag med som behövs för att få fart på projektet.

- Vi har nu kommit så långt att vi diskuterar två pilotprojekt tillsammans med akademin och indu-strin för att komma i gång, säger forskningsdirektören Magnus N Olofsson som önskar Roger Stål lycka till.

Olofsson konstaterar att det finns ett likartat forskningsprojekt på gång i Trollhättan runt fordonsindustrin med skillnaden att i Ludvika ligger utvecklingsplanerna före utvecklingen.

I Trollhättan kom forskningssatsningen när Rüsselsheim i praktiken redan fått det man ville ha i Trollhättan.

- Får vi nu bara klart med basfinansieringen så kan det hända mycket spännande i vårt projekt. Med finansiering blir aktiviteten hög direkt.

Vi startar med forskning inom två huvudområden, extrem isolation och styrbara nätkomponenter. Det är två tunga och viktiga områden för Ludvika där akademin har intresse och nätkunderna behov av nya produkter.

Det som utmärker High Voltage Valley är att forskningen syftar till industriella tillämpningar, säger Olofsson, som också berättar att forskarbyprojektet tillsatt två nya arbetsgrupper för forskningsområdena.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons