Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål tror på 60 nya jobb i Säfsen

Annons

Kommunalrådet Roger Stål skriver efter en jobbinventering nu till näringsdepartementet och begär extra medel till länsstyrelsen för att rädda jobben i Fredriksberg.

- Den inventering av tänkbara jobbskapande åtgärder har en potential på 60 arbetstillfällen eller mer, varav ett 20-tal kan påbörjas med mycket kort starttid.

- Dessa potentiella arbetstillfällen finns primärt inom besöksnäringen och bland små och medelstora företag, skriver kommunalrådet Stål.

Hur mycket pengar som krävs har inte kommunen hunnit beräkna men de statliga pengar som finns hos länsstyrelsen räcker inte.

Stål vill därför att regeringen beviljar länsstyrelsen extramedel.

Bakgrunden är vårens besked att Berendsen ska lägga ned Fredriksbergstvätten och flytta verksamheten till Eskilstuna.

Kommunen tog omedelbart initiativ till en grupp som skulle inventera vad samhället kunde göra och Stål anser att Staten ska hjälpa till med finansiering, utlokaliseringar till Fredriksberg och att staten ser över sin roll som stor markägare.

Den som först slog fast att länsstyrelsens medel inte räcker var centerpartiets riksdagsman Kenneth Johansson som försökte hjälpa kommunen till en direktträff med näringsministern. Han krävde också ett Fredriksbergspaket.

Länsstyrelsen har nu skjutit upp Fredriksbergsfrågan till efter valet, den 30 september:

- Jag och centerpolitikerna i Ludvika är överens med kommunledningen att det behövs en utvecklingsplan för Fredriksberg och att det krävs extra medel för att klara den mycket besvärliga situationen som uppkommer vid nedläggningen av Fredriksbergstvätten. Det krävs verkligen!

- Statsrådets Ulrica Messings tal att det redan finns så mycket resurser hos länsmyndigheterna redan, stämmer verkligen inte med min bild. Dessutom väntar jag fortfarande på konkret handling från statsrådet Messing och Ludvikas Per-Erik Granströms tal om att sprida statliga jobb över landet. De kan ju börja i Fredriksberg, säger Kenneth Johansson, c.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons