Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål till regeringen för att hindra att Ludvika blir ett nytt Trollhättan

Annons

På onsdagsmorgonen träffade metalls ombudsman Olle Långberg och Hans Lindberg och Rolf Häggman från Metalls verkstadsklubb på ABB kommunalrådet Stål.

- Vi drar i alla trådar vi kan för att regeringen ska gå in med pengar till södra länken, säger Rolf Häggman.

Roger Stål är inte svårövertalad, kommunalrådet är väl insatt i ABB:s nya kabelteknik.

- I Europa kommer alla luftledningar att vara nedgrävda om 20-25 år. ABB i Ludvika och Karlskrona ligger först med den nya tekniken. Det är strategiskt viktigt att regeringen etablerar ett svenskt pilotprojekt. Det finns en enorm marknad för tekniken i Europa, säger Stål som hoppas att han får gehör för extra pengar hos ägaren till Svenska Kraftnät som inom kort ska fatta beslut om teknikvalet.

- Just nu står valet tydligt. Någon måste våga vara först. I Ludvika har regeringen chansen att ligga före och inte som i Trollhättan ligga steget efter. I Ludvika finns nu södra länken och High Voltage Valley, säger Stål.

Han är inte särskilt orolig för att basfinansieringen för High Voltage Valley inte ska vara löst i regeringens kommande forskningsproposition.

- Nu får vi inte träffa Mona, han hade ingen tid förrän långt fram i tiden. Men hon har tidigare i samband med regeringsbeslutet varit tydlig och i en tekniktidskrift handlade halva intervjun med henne om Ludvikaprojektet. Så det känns förankrat men däremot känns det inte bra att Svenska Kraftnät ännu inte fått extra pengar, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons