Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål tar Säfsen till regeringen

Annons

- Vi kommer att begära att statsrådsberedningen flyttar Fredriksberg till stödområde A. Andra kommuner som Mora har olika församlingar i olika stödområden och vi har goda argument för att flytta in Fredriksberg i stödområde A, säger Lennart Myrman som diskuterat skrivelsens utformning tillsammans med kommunalrådet.

Myrman bedömer att det finns en total politisk enighet i kommunen om att Säfsnäs församling ska in i stödområde A.

Han bedömer att skrivelsen når regeringen under nästa vecka.

Frågan blev aktuell efter att näringslivschefen Jan Björnehaag i vintras i Nya Ludvika Tidning slog larm om att regeringen i all tysthet ändrat i stödområdesindelningen.

Detta ledde till att Säfsen Resorts vd Christer Rosén reagerade mot att staten gav Säfsen och andra Fredriksbergsföretag försämrade stödmöjligheter och att det inte gav hans företag konkurrensneutralitet.

Säfsenanläggningen konkurrerar med andra fjällanläggningar som alla ingår i stödområde A.

Vinner Stål regeringens stöd innebär det att statligt stöd kan ges med upp till 35 procent av investeringen jämfört med dagens maximala 25 samt att alla i Fredriksberg för sex öre billigare el eftersom elskatten är lägre i A-området.

Den som i riksdagen slagits för Fredriksbergs sak är Kenneth Johansson (c).

- Beslutet togs av regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänstern genom en regeringsförordning som aviserades i budgetproppen. Anledningen till regeringens beslut är att länsstyrelserna inte bör dela ut stöd till enskilda företag. De ska istället ägna sig åt generell företagsutveckling. Denna reform innebär också att regeringen försöker övergå mer till lån än bidrag, berättar Kenneth Johansson som tagit upp Fredriksbergsfrågan flera gånger med landshövding Inger Dahlberg.

Johansson berättar att när näringsutskottets betänkande om stödområdet behandlades så fanns reservationer från centern, folkpartiet och kristdemokraterna:

- I dessa två reservationer uttalar sig reservanterna mot en centralisering av besluten om företagsstöd, konstaterar riksdagsman Johansson.

Han hänvisar till att hans riksdagskollegor Håkan Larsson (c) och Lars Lindén (kd) har bland annat uttalat och i utskottsbehandlingen förgäves begärt att regeringen skulle dra tillbaka ändringen:

"Att centralisera besluten om företagsstöd till Nutek och regeringen är helt mot vår syn på behovet av decentralisering och underifrånperspektiv i den regionala utvecklingspolitiken. Oavsett hur stödformerna är utformade är det på den regionala och lokala nivån som kunskapen om företagen och behoven finns", tyckte hans kollegor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons