Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål sadlar om

Annons

Kommunalrådets barnbarn fyller ett år den första september och han hoppas att barnbarnen får växa upp med den nya valutan efter folkomröstningen den 14 september.

- Jag brukar kritiseras för att bara ha pengar i huvudet, men det är pengar som är grunden i en demokrati och grunden för tillväxt och välfärd. Så i ett vänsterperspektiv är ett ja en självklarhet, säger Stål som bedömer att en gemensam EU-valuta på lång sikt ger stabilitet, tillväxt och därmed skattepengar till de demokratiskt valda politikerna att fördela.

Riksdagsman Granström framhåller att det är skillnad på socialdemokrater och moderaters ja då moderaterna vill använda tillväxten till sänkta skatter och privatiserad välfärd.

Gun-Britt Malmqvist som driver pannkaksföretaget Laggen för att skapa jobb ser ett ja ur ett jämställdhetsperspektiv:

- Vi kvinnliga företagare är inte lika stora spelare som männen, vi vill veta att vi räknar hem exportaffärer. Lägre ränta och att vi slipper valutasäkring är viktiga faktorer i branscher som min med låga marginaler.

Den före detta SIF-ombudsmannen Jan Svensson ser euron som en del i tanken på gemenskap, solidaritet och internationellt samarbete som präglar den fackliga traditionen:

- Har vi sagt ja till EU ska vi vara med fullt ut, anser han.

Metallarbetaren Håkan Anestedt säger att han får det tufft att ändra på metallkollegornas negativa inställning till EMU.

- Många på verkstan säger nej för de vill inte ha förändringar men egentligen bryr de flesta sig inte, bedömer han stämningsläget fyra veckor innan omröstningen.

Ja-generalen Granström menar att många väljare missbedömer läget och vill behålla kronan för att det ska bli som det är:

- Men oavsett ett ja eller nej så blir det förändringar och jag på ja-sidan uppfattar att förändringarna blir mest negativa efter ett nej.

- Allt är inte bra inom EU-EMU. Och inte heller är allt bra i Ludvika, landstinget eller i Sverige. Ska vi vara med och påverka så ska vi vara med fullt ut i alla beslutsrum. Ett ja stärker demokratin och politikens möjligheter, säger Granström som anser att räntan och kronkursen styrs av marknadskrafterna som inte är under politisk kontroll.

- Låt politikern bli starkare, därför vill jag att våra väljare ska rösta ja, säger Granström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons