Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål går på krogen

Annons

Kommunstyrelsen har yttrat sig om en ny skrivning när det gäller representation. Enligt Roger Stål är det ingen dramatisk förändring i den nya skrivningen som ersätter riktlinjer som författades 1987.

I skrivningen, som antogs av en enig kommunstyrelse, heter det att all representation "ska ske med omdöme och måttfullhet".

Vidare: "Spritdrycker, vin och starköl ska som regel inte förekomma."

Enligt Roger Stål låter sig företagare och annat fint folk nöja med en flaska kolsyrat vatten till lunchen.

- En gång för många år sedan var vi väl lite fundersamma när det kom hit en direktör från EU för att prata om bidrag. Han var från Belgien och vi undrade om han kanske skulle beställa in vin vid lunchen. Men vi hamnade inte i någon sådan situation.

Enligt de nya riktlinjerna, som ska fastställas av kommunfullmäktige, kan kommunen bjuda på alkohol "när sedvänja och kutym kräver det".

I de lägena är det kommunfullmäktiges ordförande Leif Pettersson (s) som medger undantag. Finns inte han tillgänglig går frågan till fullmäktiges förste vice ordförande Britt Marinder (s) och skulle hon också vara indisponibel bestämmer andre vice ordföranden Hans-Göran Persson (m).

- Om det någon gång skulle vara aktuellt så går det ju till så att jag kontaktar Leif och ber honom godkänna att jag får representera med alkohol, förklarar kommunalrådet Stål.

Det är dock väldigt sällan som Stål på arbetstid får anledning att smutta på ett glas rött eller snurra en parasollförsedd drink.

-Vad jag kan komma på så har det väl inte varit något sådant sedan vi i VBU (gymnasieskolan) förra hösten hade den årliga festen för veteranerna. Då bjöds det på ett glas vin, upplyser Stål som är ordförande i VBU-styret.

Han förmodar att förtäring av alkohol köpt av kommunen ligger på samma relativt blygsamma nivå när kommunen har fest för sina veteraner.

Den festen, där Leif Pettersson brukar vara värd, hålls för övrigt nu på fredag den 12 november på Gammelgården. 57 anställda och två politiker kommer att uppmärksammas för att de arbetat inom kommunen i 25 år.

Hos ekonomikontoret förvaras fakturor som ger besked om hur mycket alkohol kommunen köpt från Systembolaget.

- Så vitt jag kan se så har det inte gjorts ett enda inköp på Systembolaget under 2003 och hittills under 2004. Det går väl till så att när vi till exempel har veteranfesten på Gammelgården så ordnas alkoholen genom Sven och Anna Åhls cateringfirma, förmodar kommunens ekonomichef Lars Hellsing.

Många anställda i kommunen har tillgång till ett så kallat first card-kort att använda för småinköp. Det är praktiskt möjligt att använda kortet för köp på Systembolaget men om någon gör det så kommer det surt efter, konstaterar ekonomichefen.

- Den anställdes chef måste attestera fakturan. Om jag skulle köpa någonting så ska det godkännas av Kalle (Gustafson, kommunchefen).

Vem attesterar inköp som Leif Pettersson gjort?

- Det vet jag faktiskt inte. Kommunchefen kanske?

Kalle Gustafson:

- Jag tror inte att Leif har något first card. Men om han har några räkningar så är det rimligt att jag eller Marianne Gidlund (kommunsekreterare) attesterar.

Och dina räkningar?

- De skriver Roger (Stål) och Marianne på.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons