Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål får 5 300 i lönepåslag

Annons

Kommunalrådet Roger Stål föreslås få ett årsarvode på 490 992 kronor och hans framtida löneutveckling kommer att kopplas till kommunaltjänstemännens löneutveckling. Han anses enligt förslaget att ha en tjänstgöring på 106 procent.

Ståls påslag motsvarar 5 320 kronor i månaden då han i dag tjänar 36 596 kronor i månaden. Men partiet övergav idén att Stål skulle tjäna lika mycket som kommunchefen som först diskuterades. Då hade han fått ytterligare 4 000 i månaden.

Vice kommunalrådet Maria Pettersson kommer att få en 50-procents tjänst. Det blir ett årsarvode på 185 000 kronor enligt förslaget som ska behandlas på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte till veckan.

Vänsterpartisten Per Ragnar Fredriksson som får den så kallade insynsposten i stadshuset får en 40 procents tjänst, den ger motsvarande 12 350 kronor i månaden eller sammanlagt 148 200 i årsarvode.

Den fjärde politikern med månadslön blir social- och utbildningsnämndens ordförande Ulla Britt Mikaelsson som får ett 70-procentsuppdrag, 259 400 om året eller 21 600 i månaden.

Ivan Eriksson som är förhandlingsdelegationens ordförande lägger fram förslag på att han själv ska få 40 760 kronor i fast årsarvode.

Förslaget om fasta arvoden omfattar 18 politiker men listan kommer att kompletteras med några viceordföranden berättar Ivan Eriksson.

- Visst höjer vi Stål en hel del men han har stått still länge då vi har haft en basbeloppskoppling. Det här är han värd och en annan fördel är att vi nu får ett enhetligt system som fungerar för framtiden.

Bopartisten Kurt Josefsson som också ingått arbetsgruppen som skulle ta fram förslaget till nya arvodesbestämmelser säger att gruppen inte träffats...

- Siffrorna är inte förhandlade utan är ett personligt förslag från Ivan Eriksson som socialdemokraterna ställt sig bakom. Det är med andra ord inte berett och jag tar avstånd från det. Det är fel att höja ordförandearvodena om man ska locka fler nya till politiken. Det är timarvodena som borde höjas rejält. 80 kronor i timmen lockar knappt skolungdomar och taket hindrar högavlönade och företagare att ge sig in i politiken, säger Josefsson.

Ivan Eriksson försvarar timarvodesnivån på 80 kronor:

- 80 kronor innebär en liten höjning. Men till detta så utgår förlorad arbetsförtjänst upp till ett tak på 1 780 kronor per dag.

- 80 kronor motsvarar 720 kronor för en heldag. Våra lägst avlönade i kommunen kommer upp i denna summa i årets löneöversyn så nog är det ett ganska rimligt belopp, säger Ivan Eriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons