Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...Stål drömmer om 500 nya

Annons

Kommunalrådet Roger Stål visade förr om åren bilder på rymdraketer när han presenterade kommunens drömmar.

"Raketen" suckade alla som hört visionen uttalas många gånger, nu är raketen utbytt mot en rymdfärja.

Det är en ambitiös dröm som kommunen har och i vars anda den har startat samarbetsbolaget Samarkand 2015 tillsammans med landstinget och storföretagen.

Den gamla visionen hade fyra bärande teman "Teknik och Media" där kommunen påpekar att man lyckats bygga ut högskolan, filmberget och Kulturarvs IT. Det andra området är "Natur och miljö" där framsteg gjorts av gymnasieskolan VBU och i Fredriksberg.

Det tredje temat är "Barn och ungdom" där kommunen njuter av att ha varit årets ungdomskommun och fått omdömet att ha landets bästa kommunala gymnasium. Det fjärde temat kallas "Västerbergslagens köpcentrum" och här är det tunnsått med konkreta framsteg även om kommunen påstår att det skett spännande nyetableringar.

I förslaget till nytt program så införs begreppet insatsområde.

Första instormade är döpt till "Power network och Media" och målet är 100 nya jobb och 10 nya företag. Kommunen är en bit på väg då det ny finns konkreta samarbetsplaner mellan högskolan, ABB och Stri och planer på en forskarby.

I Grängesberg ska filmvården utvecklas med stillbild och ljudarkiv. Nästa insatsområde är "Småföretagsutveckling och turism" där 350 nya jobb skapas i småföretagssektorn och 50 jobb i turistnäringen.

Det tredje insatsområdet kallas "Livsmiljö" och ska ge Ludvika ett nytt centralt handelscentrum när Brända tomten byggs upp och där distansutbildning ska ge ungdomar möjligheter till studier och arbete.

Andra nya insatsområden är "social ekonomi", "landsbygden", "livslångt lärande" och "infrastruktur".

Infrastrukturdelen kommer säkert att leda till ifrågasättande då den bland annat handlar om riksvägsgenomfarten i Ludvika som regeringen nyligen avvisat.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons