Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal buss i Ludvika

Annons

Natten mot måndagen stals en buss från Dalatrafiks bussgarage i Ludvika. Under morgonen hittades bussen i ett dike vid Långbacken nära centrala Rättvik. Vid niotiden på måndagsmorgonen kunde polisen gripa två misstänkta vid Golfbyn i Rättvik.

- De två har ingen direkt koppling till Rättvik. I Golfbyn bor gymnasieelever som enligt uppgift är "bekanta till bekanta". I förhör erkände de busstölden, säger Holfve.

Den huvudmisstänkte 25-åringen misstänks formellt för tillgrepp av fordon, nykterhetsbrott och olovlig körning. Den 17-årige medhjälparen var passagerare och misstänks för olovligt brukande.

- Åklagaren bedömer brottet som grovt, med tanke på bussens höga värde. Hur högt det exakta godsvärdet är och hur omfattande skadorna är på bussen ska den fortsatta utredningen visa. Vi ska också undersöka om det inträffat några incidenter på vägen från Ludvika till Rättvik. Vi kommer även att dokumentera skadorna på garaget vid Connex i Ludvika, säger Holfve.

Varför stal de en buss?

- Det enda vi klarlagt i förhör är att de "ville ut och åka". En av de misstänkta har vissa tidigare kopplingar till bussgaraget. Han visste hur man skulle gå till väga för att stjäla en buss, säger Holfve.

De två sattes på fri fot under måndagseftermiddagen.

- Det fanns inga skäl till att anhålla eller häkta dem. De har erkänt och är försatta på fri fot i väntan på åtal, säger Jonas Holfve.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons