Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål ber företagen om hjälp

Annons

-Jag skulle vilja att företagen ser över sin verksamhet och undersöker noga om de inte skulle kunna ta in någon sommarjobbare. För en ungdom är det oerhört välkommet att få jobba i tre-fyra veckor. I fjol betalade kommunen lönen för cirka 380 sommarjobbare.

I år blir det bara 266 sommarjobb beroende på att kommunen måste minska utgifterna.

-266 jobb räcker naturligtvis inte till på långa vägar. Förr fick många jobb i privata företag men jag har en känsla av att det blivit svårare, konstaterar Stål.

Han betonar att möjligheterna att få ett jobb ökar om man som arbetssökande är aktiv och inte bara sitter och väntar på att någon annan ska fixa det.

-Det är viktigt att de unga hör sig för hos företagen, man måste själv söka arbeten. Samtidigt vet jag att det inte är så lätt. Nyligen fick jag brev från två besvikna flickor som berättade om hur de har sökt flera jobb och i flera fall inte ens blivit kallade till intervju.

Om många unga bara går och drar omkring i sommar, vilka konsekvenser kan det få?

-Det vet jag inte, men för många blir väl effekten att de inte kan göra så mycket av det enkla skälet att de inte har några pengar.

Ökar risken för busliv och skadegörelse?

-Det kan jag inte bedöma.

58-årige Roger Stål växte upp i Avesta. När han var ung var det sällan eller aldrig några problem att hitta ett feriejobb.

-Mitt allra första jobb hade jag som 13-åring då jag var någon slags springsjas på Konsum. Vad jag fick i lön minns jag inte men det var nog inte många ören i timmen.

- Åren därefter jobbade jag på Avesta järnverk där min pappa var verkstadsarbetare.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons