Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staket skyddar barn

Annons

-Vi har tagit in entreprenörer som den senaste tiden satt upp ett cirka 90 meter långt och två meter högt staket mot ravinen, berättar Tommy Hjort, produktionschef vid bolaget.

Han bedömer att ravinen är 15 - 20 meter djup och konstaterat att det lutar brant nära den delen av skolgården som används för skridskoåkning och annan lek.

-Jag vet inte om det har varit några tillbud genom åren men däremot har vi under några år fått ett antal påstötningar från främst föräldrahåll, säger Hjort.

Han uppger att den sammanlagda kostnaden för investeringen i staketet och arbetena kan beräknas till några tiotusentals kronor. På frågan varför bolaget inte tidigare åtgärdat denna olycksfara, svarar han enkelt att "var sak har sin tid".

-Nu finns det ett två meter högt staket. Av bara farten såg vi också till att det förseddes med taggtråd längst upp. Taggtråden gör det nog mindre intressant att klättra på staketet.

Tommy Hjort betecknar investeringen i staketet som "ett uttryck för Vb-krafts policy att verka såsom en god samhällsmedborgare".

- A-bäcken är det tillrinnande vattnets naturliga väg. Sedan 1910-talet leds dock vattnet normalt genom Nyhammars Kraftstation. Bolaget äger A-bäcken, som utgör del av strömfallsfastigheten vilken skyddar fallrätten juridiskt.

- Arbetena med stängslet planerades in till då skolbarnen har sommarlov och när de kommer tillbaka i augusti kommer det att vara nära nog omöjligt att något barn olyckligtvis faller ner i den djupa ravinen.

Tommy Hjort upplyser vidare att Vb-kraft har elva kraftstationer och del av intäkterna från dessa används ibland till åtgärder som den i Nyhammar.

- Under de senaste 15 åren har åtskilliga miljoner kronor dessutom lagts på ett ambitiöst dammsäkerhetsprogram med åtgärder för att undvika översvämningar, som kan orsaka skador på naturen och för tredje man.

- Det har rört sig om kompletta ombyggnader av dammar i ett flertal fall medan det på andra ställen enbart rört sig om byte till luckor av rostfritt stål. Dessutom har bolaget installerat ett system för fjärravläsning av sjönivåer, vilket är mycket värdefullt för att undvika översvämningar. Bolaget har totalt 47 dammar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons