Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan sålde Zornetsningar

Annons

- Att samla blad av bland andra Anders Zorn har varit en hobby jag ägnat mig åt en stor del av livet. Jag har haft uppskattningsvis 120 Zornetsningar och samlingen är fortfarande ganska omfattande.

Berättade Staffan som nu åker runt på antikmässor och säljer delar av sina samlingar. I Staffans monter fanns även blad av Carl Larsson och till och med Rembrandt fanns representerad.

- Jag håller dock Zorn i ett elitskikt för sig. Han är vår absolut främste konstnär och hans enorma produktion är imponerande, menade Staffan och visade den första nakenstudien Zorn gjorde av en modell i Paris. Etsningen är signerad "Leonard Zorn" och med tyskt zäta.

Han visar även det första självporträttet Zorn framställde, liksom en bild av Lavards Anders, gjord bara ett halvår före konstnärens död 1920.

- Man kan ingenting ta med sig dit man går, som det heter. Därför roar jag mig numera med att åka runt på sådana här mässor och sälja delar av mina samlingar. Jag gör det inte för att tjäna pengar. Den sociala samvaron är tillräcklig lön för mödan, men det gör ingenting om mina omkostnader därtill blir betalda, summerade Zorn-samlaren Staffan Nilsson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons