Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städerskor kan göra löneklipp

Annons

Som NLT kunde berätta i lördags så kommer ISS (International Service Solution) att från 1 maj 2003 till 30 april 2006 städa 16 "objekt" i kommunen.

Det motsvarar ungefär sju procent av den totala lokalytan i kommunen som kommunens städerskor sköter i dag. Tillförordnade tekniske chefen Bertil Höök tvivlar på att kommunen tvingas säga upp någon av sina 68 anställda städerskor på grund av privatiseringen.

- Vem vet, de berörda kanske går över till ISS och tjänar grova pengar där, säger han halvt på skämt vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.

En kontroll som NLT gjort visar att det ligger en del i Hööks resonemang.

- Det minsta som en städerska som jobbar heltid hos kommunen kan tjäna är 13 000 kronor i månaden. Detta oavsett om vederbörande är anställd eller vikarie, säger Håkan Andersson, förhandlingschef vid kommunen.

Hos ISS är ingångslönen 13 700 kronor. En förklaring till att det skiljer är att de kommunala städerskorna går under Kommunalarbetareförbundets avtal. På den privata sidan är det Fastighetsanställdas förbund som är den fackliga organisationen.

Pär Karlsson hade på onsdagsförmiddagen ännu inte fått någon information från kommunen, vare sig direkt, eller indirekt, om att ISS till våren ska ta över en del av städningen.

- Därför är det svårt för mig att göra några kommentarer. Om vi är nöjda? Man är glad för det man får men mycket vill ha mer, säger han.

ISS, som har verksamhet i flera länder, har i Ludvika-Smedjebacken cirka 80 fast anställda plus några tiotal timvikarier. Som Pär Karlsson ser det är det nu upp till den kommunala städpersonal som berörs att avgöra om man vill ta anställning hos ISS eller om man vill stanna kvar hos kommunen.

Inom kommunens städavdelning dras det en lättnadens suck över att det nu är klart hur stor del av städningen som privatiseras.

- Ända sedan i mars 1987 har det pratats om att vi måste konkurrensutsättas och att det är billigare med privata alternativ. Anbudsgivningen har visat att vi är väldigt duktiga och har kunnig personal.

- Så jag är inte rädd för konkurrensutsättning. Men som arbetsledare är det svårt att säga till någon som riskerar att bli arbetslös att det är nyttigt med konkurrensutsättning, säger arbetsledaren Asta Henriksson.

fakta / städuppdrag som tas över av ISS
Björnhyttans sopstation
Blötbergets förskola och skola
Dagcenter på Ludvika gård
Esab-lokalen
Gonäs förskola
Kommunalhuset i Grängesberg
Grängesvallen
Knutsbo förskola, fritids och skola
Oasen på Biskopsgården
Gonäs reningsverk
Gårlångens reningsverk
Sunnansjö reningsverk
Snicken (Familjeterapin i Ludvika)
Sotarkammaren
ISS pris för de 16 objekten: 1 000 004 kronor per år.
Kommunens pris för de 19 objekt kommunen får behålla: 2 229 000 kronor.
Den totala årskostnaden för städavdelningens verksamhet före privatiseringen: 21 014 000.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons