Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städ, tvätt och handling är tillbaka

Annons

När socialnämnden 1998 tog bort städning, handling och tvättning från hemtjänsten blev det stort gny runt om. Många äldre hade inte anhöriga i närheten som kunde ställa upp. För en del var det svårt att ordna saken via privata företag då ekonomin kunde lägga hinder i vägen. Där det inte gick att ordna fick hemtjänsten ändå ställa upp.

I dag får exempelvis 606 personer hjälp med städning via hemtjänsten. 375 personer får hjälp med tvätt och klädvård. 91 personer får hjälp med att hantera sina varor. Det innebär inte att alla får hjälp att handla hem dem utan de flesta får bara hjälp att packa upp från butiken hemlevererade varor.

När tjänsterna togs bort 1998 räknade socialnämnden med att spara sex miljoner kronor om året. Så blev det inte alls. Någon besparing kan inte påvisas konstaterar socialförvaltningen.

Det är ett av skälen till att dessa tre tjänster nu återinförs i hemtjänsten. Men det finns fler. I förarbetena till ändringarna i socialtjänstlagen står att den enskildes ekonomi inte ska vara avgörande om hemtjänsten exempelvis ska städa. Det är enbart behovet som ska styra.

Och så blir det nu.

Från och med 1 juli ingår tjänsterna i hemtjänsten.

I normalfallet kan man få städat högst två timmar var tredje vecka och tvättat en timme var tredje vecka. Handling kan det i normalfallet bli en gång i veckan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons