Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabilt läge i översvämningarna

Annons

Ett halvt utslaget reningsverk. Regn, åska och hagel. I dag bedömdes dock läget i de översvämningsdrabbade områdena i Småland som stabilt.

Nivån i Anebysjön hade emellertid stigit något igen.

I går kväll gick ett ordentligt åskväder i området. Lokalt kom det så mycket som 20_40 millimeter regn.

På eftermiddagen i dag beslutade man att det i förebyggande syfte ska byggas vallar vid ett sommarstugeområde vid Anebysjön.

Även nivån i sjön Ralången fortsätter att stiga.

Läget för det illa utsatta reningsverket i Frinnaryd i Aneby kommun är som tidigare. Det fungerar enligt räddningschefen bara till hälften.

För Eksjös del var läget stabilt med sjunkande nivå i ån.

I Ingatorp, öster om Eksjö, regnade och haglade det i går kväll.

Tranås kommun har för närvarande inga större bekymmer men man följer utvecklingen i Aneby kommun för att vara förberedda på det vatten som kommer i Svartån. Anebysjön ligger strax söder om Aneby, medan Ralången är belägen norrut. Det är Svartån som rinner igenom systemet och den rinner norrut mot Tranås. Svartån är en av de få åar i Sverige som rinner norrut.

SMHI sänkte i går sin varning från klass tre, som är den allvarligaste och gäller extremt höga flöden, till klass ett, vilket innebär varning för höga flöden.

I dag evakuerades en grupp demenssjuka personer på Solgårdens äldreboende i Ingatorp i Eksjö kommun. Äldreboendet drabbades av översvämning i förra veckan. Saneringsarbetet har påbörjats men det kommer att ta omkring tre månader innan de boende kan flytta in i sina rum igen.

TT

Mer läsning

Annons