Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSI:s omvändelse

Annons

Strålskyddsinstitutet (SSI) har envist hävdat att strålningen från mobiltelefoner är totalt ofarlig och att alla krav på försiktighetsåtgärder därför varit onödiga.

Ansvariga myndigheter har ihärdigt hänvisat till SSI. Men nu börjar SSI plötsligt vackla och säger att det finns skäl att vara försiktig. Det finns en risk med "onödig exponering" av strålning från mobiltelefoner.

SSI vill därför att branschen frivilligt ska informera om hur man undviker att exponera sig för onödig strålning.

I februari kommer en studie från WHO som visar på biologiska effekter med strålningen. Är det så att SSI hastigt känner lust av att ligga bättre i fas med annan expertis? Man kan också tänka sig att omvändningen beror på en strategi för att inte behöva ta hela ansvaret för en eventuell hälso- och miljökatastrof i framtiden.

Trots allt anser SSI att det finns behov av ett svenskt forskningsprogram inom området elektromagnetiska fält.

Betyder det att SSI erkänner att det finns brister i deras kunskapsunderlag? Om så är fallet, vem tar ansvar för alla beslut i kommunen angående en snabb utveckling av mobiltelefonnätet baserat på SSI: s bristfälliga kunskaper? Vad gör vi nu?

Myndigheterna bör i stället uppmärksamma att den biologiska och medicinska vetenskapen huvudsakligen inte sysslar med bevis utan med samband. Det finns hur många samband som helst vad gäller kopplingen mellan mikrovågsstrålning och negativa effekter för folkhälsan. Det är sant, fråga SSI, eller varför inte Miljöminister Lena Sommestad, som vill införa varningstexter på mobiltelefoner.

Det verkar klokt med tanke på ansvarsfrågan, eller hur?

WARREN WILLEY (MP

Mer läsning

Annons