Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB slår i taket

Annons

Målning av plåt sker inte enbart i Borlänge utan även vid SSAB:s anläggning i Finspång och hos dotterbolaget Plannja i Luleå. Plannja i Luleå tar i dag hand om den plåt som inte kan målas i Borlänge.

- Målad plåt är inne i ett expansivt skede och säljer väldigt bra, säger Tommy Löfgren, informationschef vid SSAB Tunnplåt.

Företaget har alltså inte kapacitet nog att klara all målning i Borlänge. Maxnivån är 125 000 ton per år och i dagsläget går målningslinjen för fullt. Det handlar om nästan femskift och ytterligare utökning går inte. Den målade plåten motsvarar cirka tio procent av SSAB Tunnplåts totala produktion. Förtjänsten här är bra.

- Särskilt bra går den nya miljövänliga plåten, uppger Tommy Löfgren.

Diskussioner förs om var eventuella investeringar ska ske för att klara den ökade tillverkningen. Det talas om en satsning på anläggningen i Finspång och fram till att detta är gjort flyttas en del målning till Luleå. Där hoppas personalen att denna tillfälliga lösning ska bli permanent. Även i Finspång målas det för fullt. Kapaciteten där är något högre än i Borlänge.

- Målad plåt används bland annat som tak, till väggar, hängrännor, fönsterbleck, berättar Tommy Löfgren.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons