Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB gör rekordvinst

Annons

I går kom SSAB:s rapport för årets tre första kvartal.

Ökadförsäljningochökad vinst. Det handlar om ett rekordresultat. Det bästa sedan SSAB bildades 1978.

Stålkonsumtionen i världen fortsätter att öka. Enligt delårsrapporten har tillväxten mattats något i Kina, men är ändå fortsatt stor. Samtidigt väntas efterfrågan i USA, Japan och Västeuropa ta mer fart.

SSAB Tunnplåt redovisar för sin del en vinst på nära 1,7 miljarder kronor för årets tre första kvartal vilket kan jämföras med 432 miljoner motsvarande period ifjol.

Försäljningen har ökat från 7,8 miljarder till 9,2 miljarder kronor.

- Vi är mycket nöjda med vårt resultat för tredje kvartalet, säger Tunnplåts vd Anders Werme i en skriftlig kommentar.

Han konstaterar att försäljningen av specialprodukter, extra och ultra höghållfasta stål som i huvudsak används i transport- och fordonsindustrin vuxit med cirka 40 procent jämfört med förra året.

- Utvecklingen är glädjande och visar att våra kunder inom dessa segment verkligen ser de stora fördelar våra produkter kan ge i termer av bland annat lägre bränsleförbrukning, bättre miljö och ökad säkerhet, menar Anders Werme.

Som även noterar att det senaste kvartalet inneburit stabil produktion i anläggningarna och att förädlingskostnaderna sänkts jämfört med föregående år.

- Resultatet lyfts också upp av den globalt mycket goda efterfrågan för stål, där konjunktur-uppgångarnaiEuropaoch Nordamerika fått understöd av den mycket kraftiga tillväxten i Kina.

- Men tillväxten har också lett till att en kraftig ökning av priserna för malm, skrot, kol och legeringar som utgör basråvarorna vid stålframställning.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons