Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sri Lankas flyktingar över 100 000

Annons

Häftiga strider har drivit iväg ytterligare 15 000 människor från deras hem i östra Sri Lanka de senaste dagarna, rapporterar Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Flyktingläger som drivs av regeringen i Batticaloa har tagit emot omkring 105 000 flyktingar sedan november i fjol, sade ICRC:S talesman Davide Vignati på lördagen. Det är mer än i något annat distrikt i landet.

Drabbningarna mellan Tamilska tigrarna (LTTE) och de lankesiska regeringsstyrkorna har efter några veckors lugn blivit allt våldsammare i de delar av landet där rebellerna har sina fästen.

En rebelltalesman uppgav att LTTE slagit tillbaka ett angrepp på ett tamilfäste i fredags. Talesmannen avvisade militärens uppgift att rebellägret Ampara 21 mil öster om huvudstaden Colombo intagits och att 20 rebeller dödats.

Tigerrebellerna kämpar sedan 1983 för att åstadkomma en separat stat i det huvudsakligen tamilbefolkade norra Sri Lanka, främst på Jaffnahalvön. Strider har pågått sedan dess, bortsett från något år i mitten av 1980-talet och några år efter den av Norge mäklade vapenvilan 2002. Fram till vapenvilan dödades omkring 65 000 människor.

Sedan striderna åter blossade upp i förfjol har ytterligare omkring 4 000 människor dödats och minst 200 000 lever i flyktingläger runtom i landet.

TT

Mer läsning

Annons