Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sri Lanka-flygplats stängd av attack

Annons

Under vad som beskrevs som en massiv attack från den tamilska gerillan LTTE skars Sri Lankas internationella flygplats natten mot måndagen av från omvärlden. Stora explosioner rapporterades, och flygpassagerare släpptes inte fram.

Med början på söndagskvällen svensk tid, natten till måndagen på Sri Lanka, började rapporterna strömma in om skottlossning och flera stora explosioner på Bandaranaike, Sri Lankas enda internationella flygplats som alltså tar emot alla flyg från bland annat Europa till ön.

Det kom uppgifter om att det var de tamilska tigrarna, LTTE, som anföll den militära flygbas som gränsar till civilflygplatsen några mil norr om Colombo.

Inga svenska charterbolag flyger heller längre på Sri Lanka. Ving säljer dock då och då reguljärbiljetter med tillfälliga stopp på Sri Lanka.

Vägarna till flygplatsen stängdes av, folk på väg dit för att ta måndagens morgonflyg ut från Sri Lanka släpps inte fram, sade polis till AFP.

Inga telefonförbindelser till flygplatsen verkade fungera. Men enligt AFP hade en passagerare på ett tidigt morgonflyg sms:at att de som hunnit borda planet ombads att stiga av och ta sig till skyddsrum.

De tamilska tigrarna, LTTE, har anfallit Bandaranaike tidigare. I juli 2001 förstörde en gerillastyrka sex civila och tolv militära flygplan på området. Den civila flygplatsen gränsar i norr till den militära delen av anläggningen.

Efter den attacken råder hård säkerhet på flygplatsen. Till exempel får bara ett begränsat antal personer lämna av respektive ta emot flygpassagerare i terminalerna.

Tidigare i helgen rapporterade både armén och den tamilska gerillan om hårda strider i nordöstra Sri Lanka. Tiotals dödsoffer ska ha krävts.

Striderna blossade upp i slutet av förra året, när den officiella vapenvilan i praktiken bröt samman.

TT

Mer läsning

Annons