Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprucket skolsamarbete kostar miljoner

Annons

Ett faktum som kan bli en dyrköpt historia för Leksand.

- I värsta fall kan det kosta oss 2,5 miljon, säger skolchefen Lars Nyberg.

Nyberg medger att han mer eller mindre blev tagen på sängen.

- Det var en överraskning.

Samarbetsavtalet mellan gymnasieskolorna norr om Siljan har fungerat i många år vid det här laget. Istället intensifieras nu samarbetet mellan Mora. Orsa och Älvdalen. Nyberg har svårt att förstå det nya tankegångarna i tider då det allmänt talas fördjupat samarbetet Siljanskommunerna emellan.

Orsas avhopp innebär omgående att Leksand gymnasium går miste om minst tio elever i årskurserna 1-3. Bara där bortfaller runt 1,5 miljon kronor i interkommunala ersättningar. Ett ännu mörkare scenario blir aktuellt om till exempel gymnasiet i Mora startar ett estetiskt program och kanske hotell- och restaurang. Då försvinner sannolikt ytterligare tiotalet elever och då tappar Leksands gymnasium i storleksordningen 2,5 miljoner kronor under ett läsår.

Lars Nyberg tycker det är en beklämmande utveckling och skickar bollen vidare till kommunstyrelsen. Där ska det diskuteras om uppsägning av samverkansavtalet med Mora.

- Vi kan inte bara sitta och titta på.

Moras och Orsas närmande kan mycket väl få till följd att Leksand kanske utvecklar samarbetet ytterligare med Rättvik och Gagnef. En annan möjlig följdverkan är att diskussionerna om ett nytt Leksands frigymnasium får nytt liv. För inte så länge sedan drog Stiftelsen Hantverk och Utbildning tillbaka sin ansökan om frigymnasium. En gymnasieform som ifrågasattes inte minst med tanke på hotet om elevminskning på Leksands gymnasium. Orsas samverkans-avhopp gör att Leksands frigymnasium kan bli aktuellt redan nästa år?

- Vi måste titta på det här, avslutar Lars Nyberg.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons