Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprittillverkning i Romme läggs ned

Annons

Rommehed Bränneri AB har beslutat lägga ned sprit- och cidertillverkningen i Romme. Orsaken är kraftigt minskad försäljning.

- Vi har för små volymer för att hålla igång en egen fabrik, säger Robert Markus.

Sprittillverkningen påbörjades 2001 efter flera års arbete med tillståndsfrågan. Den gamla matsalen i Rommehedslägret förvandlades till spritfabrik. Försäljningen utvecklades till en början positivt.

Men de två senaste åren har det enligt Robert Markus blivit en dramatiskt minskad försäljning och bolaget har gjort ett dåligt resultat. Dessutom har företaget tappat ett stort legojobb, tillverkning av vaniljvodka.

- Vi har gått ned kraftigt och ska inte bara skylla på skatterna. Men de har sin betydelse.

Med nuvarande nivå på alkoholskatten tror Robert Markus att försäljningen på Systembolaget kommer att fortsätta minska och privatimporten och smugglingen öka. Att skatterna sänks så som föreslagits är han inte övertygad om.

- Vi säljer fortfarande, men volymerna räcker inte för att föda en hel anläggning.

Den sista flaskan ska tappas under sommaren 2005. Då flyttas produktionen till ett annat företag i Malmköping. Produkterna Rommehed vodka och Dalaöl blir kvar i Systembolagets sortiment.

- Men visst är det lite trist, säger Robert Markus och nämner att det finns flera i branschen som överväger om produktionen ska vara kvar eller avvecklas.

- Framtiden ser dyster ut och vi ser ingen ljusning inom överskådlig tid.

I dag har Rommehed bränneri bara en anställd kvar. Tidigare var ytterligare ett par personer anställda. Den som är kvar blir dock inte arbetslös utan får andra uppgifter.

Anläggningen ska också behållas, då en hel del pengar och tid investerats. Inget är klart, men tankar finns på annan produktion än alkohol. Kanske något inom kemisidan.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons