Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritspionen städar upp

Annons

I går samlades restaurangägare från Avesta, Hedemora och Säter till en utbildningsdag om alkohollagen och andra regelverk för att få tillstånd att servera öl, cider, vin och sprit på krogen.

Det var kommunens handläggare av utskänkningstillstånd från de tre kommunerna som engagerat landets kanske skickligaste expert i ämnet, förre spritspionen Hans Andersson från Örebro.

Han var tidigare alkoholhandläggare i Örebro kommun och länsstyrelsen i Närke.

- Endast restauranger med ett godkänt restaurangkök kan få tillstånd. Därför kan man inte köpa alkohol i ett gatukök.

- På en restaurang ska det säljas mat och den ska tillagas på riktiga råvaror. Mikrovågsugn och vanlig spis kan vi glömma. Är klockan elva på kvällen kan det gå bra med en varm smörgås, men gästerna ska inte behöva bli utan mat. Annars blir det en drinkbar, något som inte finns i svensk lagstiftning.

Hans Andersson dundrade på som vore han kroggästernas egen ombudsman.

- Redan 1852 kom Falusystemet som klargjorde att bara de som serverar näringsriktig mat ska ha alkoholrättigheter. Köket ska användas och det ska finnas bra råvaror hemma, annars inget tillstånd för alkohol.

Hans Andersson svarade på kluriga frågor och berättade om nya lagar och paragrafer för ett 40-tal vetgiriga krögare från södra Dalarna.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons