Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spriten ska bära sina egna kostnader

Annons

Varför gör politiker och statliga myndigheter inte mer för att komma tillrätta med grundproblemet - konsumtionen? I stället begär man inträde i EU och ser till så att vi vid varje restillfälle i Europa får ta med oss mer alkohol hem i bilen än vad vi gör av med på ett helt år. Konsumtionen har ökat lavinartat sedan EU-inträdet och den utvecklingen är alarmerande.

Det är ansvarslöst av våra politiker att låta tusentals människor dö i alkoholrelaterade sjukdomar varje år utan att göra något åt det. Så länge tillgången på alkohol ökar kommer konsumtionen att öka. Så länge konsumtionen ökar kommer fler människor att drabbas direkt eller indirekt av dess skadeverkningar.

Vården kommer att drabbas av större kostnader. Redan i dag belastar alkoholen vården med cirka tio miljarder kronor. Samhällets totala kostnader uppgår till cirka 130 miljarder kronor. Vem betalar det?

Jo, det gör du och jag som skattebetalare. Vi nykterister borde få göra ett skatteavdrag motsvarande den kostnad som debiteras oss som skattebetalare. Det blir åtskilliga tusenlappar per år.

Enligt min mening borde spriten bära sina egna kostnader eftersom alla vet att det är med förståndet och livet som insats man tar sig en sup. Då skulle en 75:a starksprit kosta cirka 600 kronor. Det är inte mer än rätt!

Jag beklagar att alkoholdebatten är så tyst. Bara vetskapen om att alkoholen skördar tusentals människoliv varje år borde väcka hela svenska folket till eftertanke - men icke! Vetskapen om att den belastar oss skattebetalare med 25 procent av all skatt vi betalar borde också väcka oss - men icke! Vetskapen om att familjer spricker, barn far illa, våldet ökar med mera, borde hjälpa oss att förstå allvaret med den ökande alkoholkonsumtionen - men icke!

Politikerna kan stifta lagar som stävjar konsumtionen, men först och främst måste det vara ett viljebeslut hos varje medborgare att sluta dricka. Om vi vill ha en nykter ungdomsgeneration måsta alla föräldrar så långt det är möjligt leva som föredömen.

Det går inte att prata "förstånd" med sina tonåringar om man själv inte lever som man lär. Tänk om alla föräldrar kunde gå samman i ett nätverk för att stödja varandra i detta att leva ett nyktert liv och ge tonårsgenerationen en alkoholfri uppväxt.

Nykterhetsrörelsen i Sverige kommer att spela en stor roll framöver om inte utvecklingen vänder.

WALDEMAR LANDÉN

Mer läsning

Annons