Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprit säljs på macken

Annons

Etanol E85 är namnet på motorbränslet som nu går att fylla i bilen på OKQ8. E85 innehåller 12,5 procent bensin, dels för att det inte ska gå att dricka, dels för att det ska bli en synlig låga om bränslet skulle fatta eld.

Med vid invigningen finns Karl-Erik Pettersson (mp), ordförande i miljö- och byggnämnden. Han konstaterar att mp fått ta emot mycket spott och spe för sitt förslag att höja skatten på fossila bränslen.

- Vi är inte motståndare till bilkörning, men vi måste hitta alternativ till fossila bränslen. Nu finns det, och det visar att det går bra att köra bil ändå. Dessutom kan produktionen av alternativa bränslen skapa nya arbetstillfällen på landsbygden.

Pettersson syftar på den anläggning i Örnsköldsvik som framställer etanol som drivmedel av träråvaror. Anläggningen i Örnsköldsvik ses som en pilotanläggning för produktion av drivmedel då det hitills varit vanligast att använda spannmål som grund för framställningen.

- En anläggning som den i Örsköldsvik skulle vi absolut bygga i de här trakterna. En fullstor gran ger 400 liter etanol, säger Karl-Erik Pettersson.

Fast det är inte av hela granar som etanolet framställs, utan det är spillet från skogsavverkning, toppar och grenar, som nyttjas.

Bertil Sahlander på Bilforum är försäljare av det bilmärke som i dagsläget är ledande när det gäller bilar som drivs med alternativa bränslen.

- Det har sålts 11 000 miljöbilar i Sverige i år och vi står för 80 procent av marknaden, säger han.

Bilen går att köra både på bensin och etanol. Den har bara en tank, en dator känner av bränsleblandningen och styr motorn efter vad tanken innehåller.

Bertil Sahlander konstaterar att det är på tiden att Hedemora får tillgång till en etanolpump. I flera andra kommuner i länet har det funnits tillgång att tanka etanol länge. Många av de kommunägda bilarna kan köras på etanol.

- Vi har lagt fram ett förslag om att vår kommun ska köpa in miljöbilar, det pågår en upphandling, säger Karl-Erik Pettersson.

Det är främst utsläppen av koloxid som minskas när etanol används som bränsle.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons