Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprit för 4,5 miljoner beslagtogs vid razzia

Annons

Det kan röra sig om samma typ av smuggelsprit från öststaterna som Rikskriminalen och flera av landets polisdistrikt arbetar med att kartlägga.

Enligt uppgift talar mängden, nära 15 000 liter 96-procentig sprit, för att det handlar om kretsar kring organiserad brottslighet.

För några år sedan när polisen kontrollerade en lastbil på Åsgatan i Hedemora visade det sig att den var fullastad med insmugglad whisky. Flera personer från Avesta och Hedemora åtalades för sin inblandning i den härvan.

Den här gången handlar det om 96-procentig sprit som förvarades i dunkar.

- Om det är 15 000 liter som polisen i Avesta hittat innebär det att många tiotusentals liter sprit i utspädd, drickbar, form var på väg ut på marknaden som brukar delas mellan restauranger och privatpersoner, säger en kriminalpolis med inblick i den internationella sprittrafiken.

Det finns inga uppgifter om hur länge polisen känt till grossistlagret i Avesta.

Bilar har kommit på nätterna för att hämta sprit i det stora förrådet på industriområdet som är omgärdat med staket. Spåren i snön har avslöjat aktiviteterna.

Det var i förra veckan som tillslaget gjordes och tre eller fyra poliser bar ut spritdunkar som lastades i en skåpbil för transport till polisstationen i Avesta.

En företagare har förhörts om omständigheterna kring det stora spritlagret, men han är enligt uppgift inte misstänkt för något brott.

Enligt uppgifter i går kväll har polisen ett antal namn på misstänkta, men ingen har ännu gripits.

Spriten som fanns i grossistlagret är värd omkring 4,5 miljoner kronor i försäljningsledet.

Det är oklart om den var avsedd enbart för den lokala marknaden i Dalarna eller om den skulle transporteras vidare till mindre lager.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons