Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickan finns fortfarande

Annons

Om inget görs så kommer underskottet att bli omkring 300 miljoner kronor 2007. För att lösa detta har en strukturutredning gjorts under vintern och våren. En utredning som kom med många drastiska neddragningsförslag i början av maj.

Förslag om neddragningar inom vården i Dalarna som vi moderater ansåg inte var rimliga att genomföra.

Vi lyckades därför göra en uppgörelse med den politiska majoriteten och därmed kommer såväl internmedicin i Avesta och Ludvika att vara kvar, liksom BB och kvinnokliniken i Mora. Dock reduceras antalet vårdplatser på samtliga orter. Denna överenskommelse innebär att besparingen inom sjukvården i Dalarna blir omkring 100 miljoner kronor.

Detta innebär att ytterligare besparingar måste göras under de kommande åren och i den frågan lär inte majoriteten bli överens med moderaterna.

Sprickan mellan den politiska ledningens beskrivning av sjukvården och hur den upplevs av personal och patienter, som står i kö, blir allt djupare. Rapport efter rapport från landstingshuset har samma mantra; "allt är bra och kommer att bli ännu bättre om bara sakers tillstånd får bestå."

Sjukvårdspolitiken är en av vårt läns allra mest brännheta frågor. En av de allra mest politiserade, ska man nog tillägga. För en borgerlig politiker sticker det i ögonen med de uttalanden som många ledande personer inom socialdemokraterna och vänster gör.

Det är allmänt känt att åtminstone moderaterna eftersträvar ett sjukvårdssystem av motsatt innehåll som socialisterna slår vakt om i dag. Vi vill inte att landstinget och kommunerna ska finansiera sjukvården.

Landstingen vill vi avskaffa helt. Finansieringen av sjukvården ska skattebetalarna stå för, (landstingen och kommunerna har inga egna pengar), via en solidariskt finansierad sjukvårdsförsäkring som regleras av staten.

Varken staten, landstinget eller kommunen är i moderaternas Sverige en "dominerande vårdgivare".

Finansieringen av sjukvården regleras via staten, men själva utförandet bör fristående aktörer stå för. Skälet till det är givetvis den högre effektiviteten bland fristående vårdgivare, att såväl personal som patienter trivs bättre där, samt de lägre kostnaderna.

Fristående vårdgivare bedriver enligt olika undersökningar samma sjukvård som landstingen till en kostnad som är 15 procent lägre. Lägre kostnader för beställaren, det vill säga skattebetalarna innebär att många operationer kan genomföras för de pengar som blir över.

En av de stora stridsfrågorna när det gäller kommande besparingar blir; hur mycket av sjukvården som ska läggas över på andra vårdgivare. Hur stort inflytande som den enskilde patienten ska få i valet av vårdgivare, samt när kommer socialdemokraterna att våga spara på alla bidrag som delas ut?

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons