Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprej mot våldsmän

Annons

Det var när hans dotter för några år sedan blev förföljd av en man när hon var på väg hem sent en kväll som Ulf Hedberg började fundera på vilka möjligheter kvinnor har att skydda sig.

Det hände ingenting den gången, men oron hade väckts hos pappa Ulf, som driver verkstadsföretaget Dala produktion med lokaler i Gamla Skräddarbacken i Borlänge. Han tillverkar bland annat metallsökare.

- Efter ett liv i Stockholm vet jag att det gäller att ha ryggen mot väggen. Om man blir anfallen av människor som är vana att slåss har man liten möjlighet att försvara sig, säger Ulf Hedberg.

Han har själv alltid en burk i fickan när han är ute på kvällen i osäkra miljöer.

- Ja, det är ju inte enbart unga flickor som kan behöva skydda sig, säger han.

Sprejen har tagits fram av Tekniska högskolan i samarbete med Försvarets forskningsanstalt och är godkänd av statens kriminaltekniska laboratorium.

- Det går inte att jämföra den här sprejen med de liknande sprejer som tidigare funnits på marknaden och som i de flesta fall inte varit lagliga eftersom de hamnat under vapenlagens restriktioner, säger Ulf Hedberg.

Färgen som används i Hedbergs Försvarssprej är av samma sort som finns i livsmedel. När den hamnar på huden är den svår att avlägsna, den sitter fast i ett par dagar och upp till en vecka eller mer. En annan ingrediens är ett ämne som liknar mentol, som svider och ger en intensiv klåda.

- Det bästa är att sprejen är helt ofarlig. Man vill ju inte skada någon, bara skydda sig själv, säger Ulf Hedberg.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons