Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkvårdare väntar på pris

Annons

Transtrandsmålsgruppen inledde sitt arbete för cirka tio år sedan. Man började med att göra en ordlista med ord på dialekt.

Sedan har språkvårdsarbetet fortsatt. Man har översatt och gett ut en bok på Transtrandsmål, nedtecknat historier och berättelser från bygden. På senare tid har man försökt att rekapitulera hur socknen såg ut vid tiden för storskiftet och vilka som bodde i de olika gårdarna, från Gusjön i söder till Husvallgölen i norr.

- Det här blir mer och mer intressant ju mer vi forskar och arbetet kan nog fortsätta i all oändlighet. Det vi håller på med nu är att kartlägga gårdarna och lägga in dem på en modern karta, samla foton och komplettera uppgifter om gårdarna både före och efter storskiftet. Vi skriver också ned både historik och gamla historier och anekdoter. I det sammanhanget vill jag särskilt framhålla det arbete som trion Helen Lind, Roland Persson och Marie Kivimäki gör genom att skriva in alla uppgifter i datorn, säger Billy J Ragård, en eldsjäl och den ende som varit med i det här arbetet genom alla år.

Arbetet drivs i två parallella grupper med sammanlagt ett 20-tal intresserade deltagare. Den ena gruppen jobbar i Sörsjön och den andra i Sälen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons