Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkvårdare belönas

Annons

Föreningarna får priset för "sitt viktiga och engagerade arbete med att dokumentera och söka bevara sina hembygdsmål och att föra målet vidare till kommande generationer".

- Båda dessa föreningar utför en stor kulturgärning för hela Malungs kommun. Deras arbete är viktigt i dag och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Det är två mycket värdiga kulturpristagare, säger kommunens kulturchef Margaretha Hedblom.

I Transtrands socken arbetar sedan 1999 många intresserade människor i två grupper, med eldsjälarna Värsk Tore Johansson och Vrång Billy Ragård i spetsen. De dokumenterar sitt mål i tal och skrift, gör inspelningar och uppteckningar och har även gett ut en ordbok på Transtrandsmål. För närvarande arbetar de vidare med att dokumentera alla gårdar utifrån storskifteskartan från 1860.

Föreningen Talô Malungsmål har sin grund i det storartade arbete som påbörjades på 80-talet av Olle Janbell tillsammans med en grupp på 15-20 Malungsbor. Gruppen var aktiv under närmare tio år och hade som mål att ge ut en ordbok, men arbetet hann inte slutföras under Janbells levnad.

Senare har det bildats en förening med Jan Kapla som ordförande. Den engagerar i dag ett 80-tal medlemmar som träffas varje månad. Torris Elisabeth Larsson, Falun, bördig från Hole i Malung, har tagit på sig arbetet med att föra in det nedtecknade arbetet på dator. Inom ett par år ska det kunna bli en färdig ordbok på Malungsmål.

- Det är mycket roligt att vårt arbete uppmärksammas på det här viset. Och jag vill understryka att det är tack vare många deltagares gemensamma intresse som det blir resultat, säger Billy J Ragård som företrädare för kulturpristagargrupperna i Sälen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons