Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkröret kritisk mot språkröret

Annons

Hon är rädd för att den nya synen på partiets ledarskap kan vara en del i en ideologisk utslätning för att göra miljöpartiet till ett "vanligt" parti. Miljöpartiet ligger illa till i opinionsmätningarna och riskerar åka ur riksdagen i höstens val. En orsak till detta kan vara samarbetet med sossarna som miljöpartiet snarare förlorat på och inte vunnit något på opinionsmässigt.

Ragnhild Pohanka var tillsammans med Per Gharton miljöpartiets första frontfigurer. Miljöpartiet kom in som en frisk vind i svensk politik och sa sig inte vara varken höger eller vänster.

- Per och jag fungerade bra tillsammans trots att vi var så olika. Men vi hade olika uppgifter. Jag skulle hellre vilja se Per Gharton och Maria Wetterstrand som nya språkrör, säger Ragnhild Pohanka.

Valberedningens förslag på Claes Roxberg, Åsa Domeij och Maria Wetterstrand är inget dåligt förslag menar Ragnhild Pohanka. Men hon är tveksam om det räcker inte för att vända skutan ett halvtår före valet?

- Jag har arbetat med både Claes och Åsa i riksdagen och det har fungerat bra. Men jag tror att vi skulle vinna med Per Gharton. Inte mints för att han är bra på EU-frågor och EMU-frågan ser ut att vara bannlyst inför valet. Därför borde vi göra EMU till en valfråga.

Andra viktiga politiska frågor som Ragnhild vill lyfta fram inför valet är klimatfrågorna, militariseringen och utsugningen av utvecklingsländerna.

- Svälten är en fråga som är intimt förknippad med militariseringen och klimatfrågorna. Det är också frågor som hänger ihop med EU, säger Ragnhild Pohanka.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons