Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språket en nyckel till integration

/
  • Mohamed Gure hopas att fler nyanlända snabbt ska få möjlighet till praktik och arbete.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Mohamed Gures bakgrund, med utbildning och erfarenhet, underlättar hans integration. Han hoppas att fler nyanlända ska få komma ut i arbete och praktik.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Trygghet, Det var det första Mohamed Gure kände när han kom till Sverige.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Mohamed Gure.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

Borlänge tillhör de kommuner i landet som i förhållande till invånarantal tar emot flest flyktingar. De senaste åren har en stor andel av de nyanlända sitt ursprung i Somalia. Ungefär hälften är analfabeter.

Mohamed Gure kom till Borlänge i slutet av september ifjol. För honom har integrationen gått betydligt snabbare än för många andra. Hans bakgrund, utbildning och erfarenhet, underlättar. Mohamed Gure har bland annat varit korrespondent för TV-kanalen Al Arabiya, och även chef för kanalens verksamhet i Somalia.

Somalia är långt ifrån en säker miljö för journalister. Snarare ett högriskområde. Många råkar illa ut och mord förekommer. Till slut fann han för gott att återförenas med sin fru, som kom till Borlänge 2008.

- När jag kom till Sverige var det första jag kände - trygghet. Nu har jag trygghet och ett bra jobb, och vi har fått vårt första barn för tre veckor sedan.

Men han är ändå inte 100 procent glad. Kvar i Somalia finns släktingar, vänner. Och situationen är allt annat än uppmuntrande.

I Borlänge har han mött svårigheter. Språket var det första hindret att konfronteras med. Ganska snabbt fick han börja lära sig. Och ganska snabbt kom han ut i arbete. Mohamed Gore sticker inte under stol med att han känner stolthet.

- Men har man inte utbildning och erfarenhet som jag är det svårare att få ett jobb. När jag började här på gymnasienämnden var min svenska jättedålig. Miljön här utvecklar och hjälper mig.

Att han talar engelska har gjort det lättare att lära svenska. Han ser gärna engelsk film i TV, lyssnar på dialogen och läser samtidigt de svenska textraderna. Böcker han läst på engelska, läser han om på svenska. På jobbet har han en ordbok till sin hjälp. Ordförrådet fylls hela tiden på.

Mohamed Gore menar att det är viktigt att nyanlända kommer ut i praktik eller arbete för att så snabbt som möjligt lära sig språket. Han ser det som nyckeln för en lyckad integration - att kunna kommunicera.

- Att bara vara i klassrummet är inte bra.

En annan sak att vänja sig vid är klimatet. I Sverige är det kallt. Jämfört med i forna hemlandet. I vinter kanske han genomför en dröm han har. Med risk för att ramla.

- Jag vill åka skidor. Kanske i vinter.

Mohamed Gure trivs bra i Borlänge. När han jämför med andra platser han varit på blir omdömet att "Borlänge är bäst". Här vill han också gärna försöka hjälpa andra somalier att lyckas och han berättar om en paraplyorganisation för de olika somaliska föreningar som finns.

Fakta: Mohamed Gure

Ålder: 33 år.

Familj: Hustru och ett barn.

Bor: Borlänge.

Intressen: Att spela schack och fotboll. Läser gärna romaner och ser på film.

Drömmer om: Att åka skidor. "Kanske i vinter".

Mer läsning

Annons